Guardonada la Taula intercultural als Premis Sants-Montjuïc

24/03/2023
Aquest projecte, iniciat al 2009, ha estat guardonat amb el premi especial “a la promoció de la interculturalitat” dels XXXI Premis Sants-Montjuïc!

La Taula intercultural és un espai de participació i coordinació de les entitats que treballa des de i per a la interculturalitat amb la finalitat de vetllar per la universalitat dels drets, la cohesió social i la convivència. Així, entitats de persones de diferents orígens, es troben i, entre altres coses, defineixen, i desenvolupen projectes compartits que tirem endavant a favor d’aquesta interculturalitat.

El punt de partida arrenca el 2009, quan vam constatar que el territori era cada vegada més divers i que calia reforçar i impulsar la interculturalitat, partint de la necessitat d’igualtat, de reconeixement de la diversitat, d’interacció positiva, de participació diversa i de sentiment de pertinença.

En aquests 13 anys, la Taula intercultural ha engegat moltes activitats i projectes: hem creat cicles de conferències, desenes d’espectacles d’expressions del món, 5 edicions d’un projecte de cuina, taules rodones, cinefòrums, exposicions, tallers als centres educatius, programes radiofònics, hem fomentat el català, la diversitat lingüística i el plurilingüisme, hem potenciat els projectes de les pròpies entitats de la Taula, hem creat un projecte d’assessorament psicològic, hem fet derivacions d’acollida i d’estrangeria, hem reivindicat al carrer i a les institucions, etc.

La Taula ha creat relació, coneixement i treball conjunt a la mateixa Taula, als barris, al Districte, a la ciutat i més enllà. El Secretariat ha anat incorporant la mirada intercultural als diferents projectes (Aprenem Compartint, projecte Cotxeres-Casinet...). També ho han anat fent les festes majors dels nostres barris, que s’han nodrit de la mirada, les relacions amb entitats diverses, les propostes de la Taula i les entitats que en formen part.

La Taula ha contribuït a visibilitzar entitats de persones migrades i racialitzades. Ha sensibilitzat i treballat amb veïns i veïnes, centres educatius, professionals i institucions. Ha reivindicat conjuntament drets i lluites compartides.
Hem treballat molt intensament al territori i també hem treballat amb altres entitats de ciutat pel dret a vot, pel tancament dels CIEs; contra els rumors racistes als barris, hem contribuït a la creació de la Xarxa bcn antirumors i hi hem participat molt activament 10 anys, hem impulsat i treballat en xarxes com la Plataforma per una Sanitat Universal a Catalunya, Stop Mare Mortum, Càrnies en Lluita...

Aquest és un petit gran reconeixement a la feina ben feta de cadascuna de les persones i entitats que en formen part i a la tasca que hem fet en xarxa. Però sobretot és un reconeixement a totes les persones migrades, refugiades i racialitzades que lluiten cada dia per els seus drets, els nostres. I per totes les persones que han deixat morir al Mediterrani.

AGENDA

Març - 2024
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 26272829123
 45678910
 11121314151617
 18192021222324
 25262728293031